Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Heb je grote schulden en kom je er zelf financieel echt niet meer uit. Dreigen je schulden verstrekkende gevolgen voor je te hebben en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun ook jij je wenden tot de schuldhulpverlening. In eerste instantie zal een financieel adviseur zich over jouw situatie buigen, waarna de schuldhulpverlening ingezet worden.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is tegenwoordig een zaak van de gemeente. In de praktijk meldt iemand zichzelf aan en wordt de financiële situatie in kaart gebracht. Vervolgens wordt gekeken wat een passende oplossing is. Dat hoeft niet altijd schuldhulpverlening te zijn, vaak is dat het echter wel. Voor het traject van schuldhulpverlening ingezet wordt in de vorm van een schuldsanering, moeten eerst de partijen die geld eisen op de hoogte worden gebracht en meewerken. Vaak doen ze dat wel, omdat ze wel weten dat ook zij van een kale kip niet kunnen plukken.

Een cliënt krijgt een vast bedrag per week

Wordt er gekozen voor schuldhulpverlening in de vorm van schuldsanering, dan gaat het inkomen van jou naar een derdenrekening. Jij krijgt een vastgesteld bedrag per week, de rest wordt door besteed aan de vaste lasten en alles wat overblijft wordt aangewend om de schulden in te lossen. Het traject duurt drie jaar en hoewel de schuldeisers vaak slechts een schijntje van het openstaand bedrag krijgen, wordt je na drie jaar sanering schuldenvrij verklaard en kun je aan je toekomst werken. Willen de bedrijven niet meewerken, dan kan schuldhulpverlening dit alsnog samen met jou via de rechter afdwingen.Schuldhulpverlening

Mensen komen noodgedwongen in contact met voedsel- en kledingbank

Schuldhulpverlening is een loodzwaar traject. Ga maar na; gezinnen met kinderen moeten zich soms van 50 euro per week zien te redden. Hoewel er geen keuze is verder, is het voor de betrokken mensen buitengewoon zwaar. Vaak komen deze mensen dan ook in contact met de voedsel- en kledingbank, al worden de meeste mensen ook rechtstreeks geholpen door de omgeving, door familie en vrienden dus. Mensen die te maken hebben gehad met schuldhulpverlening zeggen echter ook dat het ze rust in het hoofd heeft gegeven. Steeds wisten ze waar ze aan toe waren en waar ze het financieel mee moesten doen. Dat bracht ze nadrukkelijk rust en regelmaat, zoals de wetenschap dat de vaste lasten steeds betaald worden dat ook gaf en geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *